Rok 2023

bg wtz

zajawka chlebJest takie miejsce w Górkach Małych, gdzie odwiedzającym wydaje się, że przenieśli się w czasie. Jak się okazało, nie tylko w tej okolicy, ale praktycznie wszędzie tam, gdzie mieszkali ludzie, najważniejsze miejsce w ich domostwach zajmował piec. To wokół niego skupiało się życie mieszkańców. Wiadomo, było przy nim ciepło i bezpiecznie. Piec jest też sercem Chlebowej Chaty, którą udało się nam odwiedzić. Mieliśmy do wyboru kilka programów, które prezentowane są gościom. Wybraliśmy najpopularniejszy z nich czyli opowieść „ Od ziarenka do bochenka” przedstawiającą cały rok ciężkiej pracy rolnika. W starej stodole można się było przyjrzeć maszynom wykorzystywanym dawniej w rolnictwie. Tu też dowiedzieliśmy się, że z zebranych kłosów trzeba ziarno wymłócić, a dopiero po zmieleniu ziarna otrzymujemy mąkę, z której piecze się chleb. A i to nie tak całkiem od razu. Sam proces przygotowania ciasta i pieczenia chleba mieliśmy okazję podejrzeć podczas zajęć warsztatowych, które wszystkim podobały się chyba najbardziej.

Uczestnicy zajęć mieli możliwość samodzielnie wyrobić ciasto i wykonać podpłomyk, który ostatecznie został upieczony w piecu chlebowym. Po upieczeniu, każdy uczestnik mógł okrasić swój wyrób miodem, masłem lub smalcem i oczywiście zjeść, co było największą chyba przyjemnością. Do picia została nam podana kawa zbożowa, która, jak nas zapewniano, nic a nic się nie różniła od tej, jaką pijano tu w dawnych czasach. Jako, że miód, którym mogliśmy sobie posmarować chlebek bardzo wszystkim zasmakował otrzymaliśmy dodatkowo ogromną dawkę wiedzy dotyczącą pszczół i wyrabianego przez nich specjału. Było ciekawie, smacznie i zdecydowanie za krótko…  

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49